Броколите предпазват от артрит, установиха
британски учени, защото съставка, която се намира в големи количества в
зеленчука, забавя разрушаването на хрущяла на ставите, свързано с
остеоартроза.
Учени от Източна Англия установили, че химическото
вещество сулфорафан, което се среща главно в броколите, но също и в
брюкселското и обикновеното зеле, намалява увреждането и износването на
ставите.
При експерименти с мишки, които били подложени на
диета, богата на съставката, се оказало, че те страдат значително
по-малко от увредени стави, което ги предпазва от остеоартроза. Клетки
на човешкия хрущял също били изложени на химическото вещество и било
доказано, че гените, отговорни за разрушаването му били изключени.
"Резултатите от това изследване са много обещаващи. Сега искаме да
докажем, че то е полезно и за хората", заяви ръководителят на анкетата
Иън Кларк, професор по мускуло-скелетна биология в университета на
Източна Англия. Смята се, че броят на мъжете и жените, страдащи от
артрит, почти ще се удвои в идните 20 години.
Сега лекарите ще
извършат различни анализи върху хора с остеоартроза на коляното, които
трябва да се подложат на операция, за да видят дали приемането на
броколи се отразява добре на здравето на ставите им.
Предишни
данни свързваха сулфорафанът с предпазването от рак на гърдата. Те
установиха, че веществото атакува клетките, които засилват растежа на
туморите, предотвратявайки развитието на рака или разпространението му,
след като бъде открит.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
0 коментара:
Публикуване на коментар