Ползите от броколитe

Броколите предпазват от артрит, установиха британски учени, защото съставка, която се намира в големи количества в зеленчука, забавя разрушаването на хрущяла на ставите, свързано с остеоартроза.

Учени от Източна Англия установили, че химическото вещество сулфорафан, което се среща главно в броколите, но също и в брюкселското и обикновеното зеле, намалява увреждането и износването на ставите.

При експерименти с мишки, които били подложени на диета, богата на съставката, се оказало, че те страдат значително по-малко от увредени стави, което ги предпазва от остеоартроза. Клетки на човешкия хрущял също били изложени на химическото вещество и било доказано, че гените, отговорни за разрушаването му били изключени.

"Резултатите от това изследване са много обещаващи. Сега искаме да докажем, че то е полезно и за хората", заяви ръководителят на анкетата Иън Кларк, професор по мускуло-скелетна биология в университета на Източна Англия. Смята се, че броят на мъжете и жените, страдащи от артрит, почти ще се удвои в идните 20 години.

Сега лекарите ще извършат различни анализи върху хора с остеоартроза на коляното, които трябва да се подложат на операция, за да видят дали приемането на броколи се отразява добре на здравето на ставите им.

Предишни данни свързваха сулфорафанът с предпазването от рак на гърдата. Те установиха, че веществото атакува клетките, които засилват растежа на туморите, предотвратявайки развитието на рака или разпространението му, след като бъде открит.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 коментара:

Публикуване на коментар